tiistai 31. heinäkuuta 2007

Järkevää kehitysapua ?

Aina välillä joutuu todella ihmettelemään, millaisia kehitysapuprojekteja hyvää tarkoittavat hölmöt vielä keksivätkään. Yksi huvittavimmista on Käymäläseura Huussi ry:n huussikummi-projekti http://www.huussi.net/sambia/kummi/index.htm
jossa kerätään lahjoitusvaroja huussien rakentamiseksi Sambiaan.

Projektin sivuilla kuvaillaan sydäntäsärkevästi:
”Maailmassa on noin 2,6 miljardia ihmistä, jotka eivät ole koskaan käyttäneet asianmukaista käymälää. Käymälöiden puute surmaa tänäänkin tuhansia lapsia ja aikuisia. Asianmukainen kuivasanitaatio helpottaa elämää monella sektorilla. Huussikummien lahjoitusten avulla rakennamme käymälöitä ja annamme terveyskoulutusta Sambiassa”

Asianmukaisten huussien rakentaminen Sambiaan on varmasti hyvä asia, mutta herää kysymys, miksi sambialaiset eivät itse rakenna niitä itselleen. Eivätkö he osaa vai eivätkö he viitsi? On täysin järjetöntä, että suomalaiset lähtevät Sambiaan rakentamaan huusseja sambialaisille.

Tällaiset idioottimaiset projektit tarkoittavat varmasti hyvää, mutta ne saavat aikaan pelkkiä huonoja asioita. Afrikkalaiset oppivat, ettei heidän tarvitse eikä kannata tehdä mitään itse, ja suomalaiset saavat sen käsityksen, ettei afrikkalainen osaa rakentaa edes huussia itselleen. "Rasistit" saavan aivan perustellusti aiheen kysyä: "Kuinka pitkä evoluutio vielä tarvitaan, että musta mies oppii rakentamaan itselleen vessan?"

Projektin puuhahenkilöt ilmeisesti pitävät afrikkalaisia isoina lapsina, jotka eivät osaa mitään, ja joilta ei siksi voi odottaakaan mitään. Edes sitä, että he osaisivat itse kyhätä puuceen itselleen...

Mitähän sitten tehdään, kun sambialaiset ovat ulostaneet vessojen säiliöt täyteen? Pistetään pystyyn uusi keräysprojekti, jonka tuotoilla lähetetään Suomesta joukkueellinen lapiomiehiä tyhjentämään vessat?

Toinen idioottimainen suomalaisten puuhaama hanke on rakentaa suomalaisten verovaroilla museo afrikkalaisille Afrikkaan http://aarre.org/. Kansalaisjärjestö Aarre ry, joka on hankkeen takana, perustelee sitä seuraavasti: Hankkeen tarkoitus on palauttaa pieni, mutta merkittävä osa Afrikasta pois siirtyneistä taideteoksista takaisin Afrikkaan, jotta afrikkalaiset - nekin jotka eivät pääse matkustamaan toisiin maanosiin - pääsisivät itse näkemään, nauttimaan ja olemaan ylpeitä omasta kulttuuriperinnöstään".

Pitäisikö itkeä vai nauraa ?

1 kommentti:

Kertoja kirjoitti...

Huussi-projekti on oikein hyvä ja asiallinen. Sanoisin, että vihdoinkin, sillä puuseen rakentaminen olisi pitänyt opettaa neekereille jo 100 vuotta sitten.

Olen itsekin usein ihmetellyt tuota vessojen puutetta. Neekerit tekevät kylissään tarpeensa kaivamalla metsään kuopan. Ja kaupungeissa muovipusseihin, jotka heitetään roskiin ja katuojaan, jolloin sadekausi pari kertaa vuodessa ne huuhtoo.

Mutta tällaiset yksinkertaiset asiat osoittavat neekereiden tyhmyyden: heidän kulttuurinsa ei ole juurikaan muuttunut tuhansien vuosien aikana eli he eivät osaa keksiä mitään uutta.